Czekoladowo-jaglany budyń :)
Budyń samo zdrowie zrób i zabierz do pracy jako lunch box:)
Co potrzebowałam:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka wody
- szklanka mleka kokosowego
- przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki miodu
Dodatki:
- żurawina
- rodzynki
- śliwka suszona
- jakiś owoc np kiwi
- wiórki kokosowe
- orzechy
- mak niebieski
- jagody goi
- można dodać wszystko na co tylko ma się ochotę :)
1. Kaszę jaglaną opłukujemy wodą, wkładamy do garnka i wlewamy 1 szklankę wody i jedną szklankę mleka kokosowego( jeżeli chcesz możesz dodać tylko 2 szklanki mleka kokosowego bez wody) gotuj az będzie miękka około 15-20 minut.W trakcie gotowania możesz dodać szczyptę cynamonu, imbiru i kurkumy- możesz ale nie musisz:)
2. Ugotowaną kaszę zestaw z palnika i poczekaj chwilę jeżeli kasza nie wchłonęła całego mleka.
3. Dodaj kakao, miód i blenderem zmiksuj na jednolitą masę. W trakcie próbuj czy chcesz więcej kakao czy może wolisz bardziej słodki budyń i dodasz więcej więcej miodu.
4. Taka masę wylej na talerz lub do lunch boxa i przypraw różnymi dodatkami.Ja np. dodałam mak niebieski, żurawinę, rodzynki, jagody goi i posypałam wiórkami kokosowymi. Dodałam także dwie suszone śliwki, garść orzechów i pokrojone kiwi.
PRZYZWYCZAJAJ SIĘ DO ZDROWEGO JEDZENIA:)
Czemu mak niebieski?
Bo dostarcza naszemu organizmu WAPŃ co przy diecie bez mleka jest bardzo ważne. Pamiętaj również że musi być zachowana proporcja pomiędzy omega 3 i 6 więc jak jesz mak weź również dodaj orzechy włoskie. Mak również przyspiesza gojenie się ran.
A zatem czemu żurawina?
Ma wyjątkowe działanie antybakteryjne, jeżeli męczą cię zapalenia pęcherza czy choroby dziąseł jedz żurawinę. Ma także zbawienny wpływ na nasze serduszko więc nie unikajmy żurawiny w naszych posiłkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz