MLEKO ROŚLINNE
PRZEPIS NA MLEKO KOKOSOWE
Moje ulubione mleko ze względu na smak i jak i szybkość przygotowania.
Mleka roślinne w sklepach są bardzo drogie więc lepiej jeżeli przygotujemy sobie je w domu.
Mleko kokosowe jest świetnym zamiennikiem dla zwykłego mleka, możesz bez obaw zrobić na nim budyń, koktajl i ciasta. Możesz przygotować płatki śniadanie z mlekiem kokosowym, owsiankę, jaglankę tak naprawdę to mleko nadaje się do wszystkiego nawet do kawy:)
Ja przeważnie robię to mleko" na oko" ale jeżeli robisz je pierwszy raz to przydadzą się wskazówki.
Składniki:
- 100 g wiórków kokosowych
- około 1 litr wrzątku
1. Wsyp wiórki do jakiegoś wysokiego naczynia, może tez być zwykły garnek ( tylko nie bardzo mały)
2. Wlej 500 ml wrzątku i zmiksuj masę blenderem około 2 minuty
3. Przelej powstały płyn przez sitko do innego pojemnika.
4. Pozostałe wiórki na sitku przełóż z powrotem do pierwszego pojemnika i wlej następne 500 ml wrzątku i powtórz czynność z blendowaniem.
5. Przelej znowu powstałe mleko przez sitko do pojemnika, a wiórki wyrzuć do kosza.
6. Możesz dodać ekstrakt waniliowy. Ja czasami jak mam w domu to dodaję, ale mleko również jest bardzo dobre bez wanilii.
Takie mleko najlepiej przelać do szklanego naczynia i trzymać w lodówce do 3-4 dni.
Jeżeli chcecie tańszą wersję tego mleka po prostu dodajcie więcej wody, jeżeli zależy Wam na intensywności możecie użyć 200 g wiórków na 1,2 l wody. Wszystko zależy od was i od tego do czego chcecie przeznaczyć to mleko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz