czwartek, 28 maja 2015

MLEKO ROŚLINNE


DOMOWE MLEKO RYŻOWE 

Mleko ryżowe kupowane w sklepie jest bardzo drogie. Jeżeli przeczytamy etykietę będziemy wiedzieli że płacimy majątek za wodę:)

Wiec prościej zrobić domowe mleko ryżowe w domu za tak zwane grosze.

Znalezione obrazy dla zapytania mleko ryżowe domowe

Potrzebujemy: 
- 100 g ryżu ( jakiegokolwiek )
- woda w której ugotujemy ryż
- plus 4 szklanki wody 


1. Ryż gotujemy do miękkości jak zwykle.
2. Gdy mamy już ugotowany ryż, dodajemy 2 szklanki wody i miksujemy blenderm.
3. Odcedzamy przez sitko powstałe mleko do innego pojemnika.
4.Pozostały ryż na sitku wkładamy z powrotem do pierwszego pojemnika  dolewamy znowu 2 szklanki wrzątku i miksujemy za pomocą blendera, odcedzamy tak samo jak pierwszą partię. 
5. Pozostały ryż wyrzucamy do kosza.
6. Do mleka możemy dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii albo na samym początku gotować ryż razem z laską wanilii.

Takie mleko przechowujemy w lodówce 3-4 dni w szklanym naczyniu.


Znalezione obrazy dla zapytania rice milk




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz