MLEKO ROŚLINNE
DOMOWE MLEKO RYŻOWE
Mleko ryżowe kupowane w sklepie jest bardzo drogie. Jeżeli przeczytamy etykietę będziemy wiedzieli że płacimy majątek za wodę:)
Wiec prościej zrobić domowe mleko ryżowe w domu za tak zwane grosze.
Potrzebujemy:
- 100 g ryżu ( jakiegokolwiek )
- woda w której ugotujemy ryż
- plus 4 szklanki wody
1. Ryż gotujemy do miękkości jak zwykle.
2. Gdy mamy już ugotowany ryż, dodajemy 2 szklanki wody i miksujemy blenderm.
3. Odcedzamy przez sitko powstałe mleko do innego pojemnika.
4.Pozostały ryż na sitku wkładamy z powrotem do pierwszego pojemnika dolewamy znowu 2 szklanki wrzątku i miksujemy za pomocą blendera, odcedzamy tak samo jak pierwszą partię.
5. Pozostały ryż wyrzucamy do kosza.
6. Do mleka możemy dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii albo na samym początku gotować ryż razem z laską wanilii.
Takie mleko przechowujemy w lodówce 3-4 dni w szklanym naczyniu.
Takie mleko przechowujemy w lodówce 3-4 dni w szklanym naczyniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz